Categorized | Ölrecensioner

Ölrecension: Monks Café Blend No.4 Vigorous

Restaurangkedjan Monks Café har sedan starten satsat på att hålla bryggkurser ledda av bryggmästare Charles Cassino, en bryggare med stort kontaktnät och kunskaper som borde placera honom hos större bryggerier än Monks, men men. Ett projekt de startade häromåret var deras “Blend”-serie där Charles och olika samarbetspartners blandar, blendar, olika öl för att på så sätt skapa unika och experimentalla skapelser. Då bryggeriet ligger i samband med Monks Café på Wallingatan i Stockholm så kan man sälja ölen lokalt vilket gör att du kan finna ölen på tre centrala Systembolag i Stockholm samt beställa dem genom webbeställning.

Dagens öl är den fjärde i ordningen, kallas för Vigorous och har dämed döpts till Blend No.4 Vigorous. Tidigare jämförde jag Blend No.2 Superior Sour Stout med Omnipollos Hypnopompa och framöver kommer vi även att kika närmre på ett par andra “blends” men nu är det Vigorous som gäller. Ölen är på 10%, kostar 68,90 kronor för en flaska och finns här. Till denna unika blandning har Charles valt att blanda De Molen Hel & Verdoemenis med sin Monks Imperial Cherry Stout.

 

Monks Café Blend No.4 Vigorous

 

IMG_20131002_205242Utseende: Mörkt brun vätska, skummet dör fort.
Doft: Syrliga bär, bittert kaffe och mörk choklad med toner av träfat och whiskey. Tyvärr vissa doser av rengöringsmedel som visserligen försvinner in med kaffe och bären om man tänker förbi dem.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Bättre kropp än vissa av de andra ölen i Blend-serien. Körsbärskärnor och mörka, något syrliga bär går på date med mörkt kaffe och mörk, rostad malt i god De Molenanda.

Betyg? – Bra+. Tyvärr drar en syra och inslagen av rengöringsmedel ner betyget och lika trist är det att det känns igen från vissa av de andra mörkare ölen, medan de är som bortblåsta i de ljusa. Vigorous är trots det ett lyckat försök att ge en av mina mörka favoritöl, Hel & Verdoemenis något extra genom tillskottet av körsbärsstout.

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

One Response to “Ölrecension: Monks Café Blend No.4 Vigorous”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] deras ibland bortglömde bryggmästare Charles Cassino. För inte så länge sedan kikade vi på Monks Café Blend No.4 Vigorous och innan det jämförde vi också Omnipollo Hypnopompa med Monks Café Blend no.2 Superior Sour […]


Leave a Reply