Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer News: Ölnyheter i det exklusiva sortimentet 3 juli

Om du vill köpa på dig ett förråd med bra öl inför högsommaren så är det den 3 juli du ska bege dig till Systembolagets butiker som säljer de lite mer exklusiva ölen. Passande nog är julisläppet rätt matat med allt från lättdruckna fruktöl, sommarnätta Session IPAs och milda Imperial Stouts och American Strong Ales, med andra ord perfekta öl till varma sommardagar. Det är en härlig mix av lättdruckna sommaröl och lite kraftigare mörka öl som passar perfekt att ta fram senare i höst eller varför inte spara tills nästa vinter.

Förutom nedan så släpps även Anchorage samarbete med Jolly Pumpkin Calabaza Boreal (USA 65 cl 169 kr) samt Dieu du Ciels lönnsirapsmatiga Scotch Ale Équinoxe du Printemps (Kanda 34.1 cl 47.90 kr) – båda riktigt bra köp! Tyvärr var de inte med på skribentprovningen och därför kommer inget längre omdöme på dem.

Ni hittar en lista på alla öl samt var ni kan köpa dem om ett par dagar på Systembevakningsagenten.se.

 

slatterganstalleroppiGänstaller/Oppigårds Slåtteröl (Tyskland 50 cl 28.90 kr)
Arom av kakdeg, ljus malt och torr halm med viss kryddighet. Smakmässigt uppfriskande och läskande med smak av torrt gräs, örter och milt fruktig ljus malt. En fin sommaröl för ett okey pris. Bra till lunchen eller medan man fixar med grillen.
Betyg? – Bra (+).

Naparbier Napar Pale Ale (Spanien 33 cl 29.90 kr)
Doften har lika mycket blommor som citrus men betoningen ligger på den breda doften av citrusfrukter även om jag tycker mig känna lite inslag av dill, Sorachihumle kanske?  I smaken är det samma fokus på citrusfrukter men här fint samsat med ananas och passionsfrukt, men på ett lite torrare, örtigt vis än vad du annars finner i många humligare IPA’s. Bra till en grillad fisk eller som sällskapsöl.
Betyg? – Bra+.

To Öl Cloud 9 Wit (Danmark 33 cl 29.90 kr)
Känner doftmässigt inte riktigt av den mango och apelsinskal som man har använt i ölet utan här är det mer örter, sommaräng och vissa dofter som för tankarna åt belgisk jäst. I munnen är den desto friskare och här känner man direkt mer utav mangofruktigheten som samsas med korriander och blommor vilket ger dig en väldigt fräsch smakupplevelse. Bra till fisk, sallader och att ha ett gäng av nere vid bryggan.
Betyg? – Bra+.

New Holland White Hatter White Pale Ale (USA 35.5 cl 29.90 kr)
Godisfruktig doft som samsas med korriander och badrumstvålar. Smaken går även den åt kryddiga “sommartvålar” med ängblomster och tropisk frukt med en mild beska mot slutet. Fin med grillade havräkor med örtig sås.
Betyg? – Bra.

buxtonredryeBuxton Red Rye Raspberry (Storbritannien 33 cl 39.90 kr)
Som barndomens hallonkräm fast i en friskt syrlig öl. Inte för söt och inte för sur utan rätt perfekt doft som känns som hallon och inte som smaksättning eller för mycket eller lite av något. Syran är just där jag vill ha den, det stramar åt i munnen och drar i kinderna utan att munnen för den delen bedövas. Viss stallighet men annars mörka röda bär och lite trä.
Betyg? – Bättre.

Birra del Borgo Rubus (Italien 33 cl 34.90 kr)
Igen väldigt mycket av barndomens hallongodisar, men här med en rejäl dos av funk och en känsla av brettanomyces som dock avtar ju mer ölet får lufta sig. Smaken har mer trä, dammighet och vinösa inslag av trä och lite vinäger. Trots allt väldigt lagom syra.
Betyg? – Bra.

Kinn Rosa (Norge 75 cl 56.70 kr)
Doftar av grönsaker och röd frukt, men tyvärr utan alltför tydlig riktning. Smakar nästan vattenmalon, gurka och bärkompott. Trots allt väldigt läskande och även fast den smakmässigt inte når några höjder så är den rätt trevlig som en inte alltför dyr törstsläckare.
Betyg? – OK (+).

To Öl Thirsty Frontier (Danmark 33 cl 29.90 kr)
Fin doft av tropisk frukt och lätt kryddig ljus citrus. Doftar verkligen sommaröl med toner av passionsfrukt, persika och mango. Balanserad smak och härligt att man håller tillbaka på beskan och låter smakerna få vandra fritt i munnen. En toppenöl! Servera den med vispad grädde med frukter.
Betyg? – Bättre (+).

Aegier/Beavertown Baever Double White IPA (Norge 50 cl 45.90 kr)
Frisk humledoft med blommor, dill, fruktskal och mycket fruktjuice. Ännu en fin öl som doftar sommar! Mysig, rätt krämig munkänsla med smak av fruktsås som du vill ringla över finaste vaniljglassen. Lite örtighet och en varsam beska ger variation till smakerna. Klementin, söt melon och perfekt mogen persika. En riktigt härlig öl!
Betyg? – Bättre+.

discosoleilDieu du Ciel Disco Soleil (Kanada 34.1 cl 35.90 kr)
Fin doft och smak av kumquats med sin lite speciella smak. Smakerna håller i sig länge och väl och ölet har en fin fruktsötma som paras med smak av humlekottar, tropik och gräsighet. Skön vardagsöl en varm dag!
Betyg? – Bättre.

Kinn Vestkyst IPA (Norge 75 cl 55.90 kr)
En välkryddad IPA med framförallt mycket örtighet och torra smaker av grapeskal och citrus. Rätt hög beska men inte så att smaken tar stryk. Bra pris!
Betyg? – Bra+.

Naparbier Back in Black (Spanien 33 cl 36.90 kr)
Mörk doft av bränd sirap, kladdig sötma och lite brända humlekottar. Bitter, bränd malt och mörka plommon. Smaken är inte så rivig och tung som doften lurar utan munkänslan är balanserad och smakerna är framförallt av bränt, riviga humlekottar och mörk, bränd sirap.
Betyg? – Bra+.

Evil Twin Molotov Lite (USA 47.3 cl 40 kr)
Brännande humlenärvaro, här har det humlats på för fullt och du ska märka av det! Mycket grape och citrus i doften. Smakmässigt är det värmande av alkoholen och det sizzlar omkring med kryddighet, lime, grapefrukt och aprikos. En öl för de som vill ha en åktur. En öl att ha en regnig kväll.
Betyg? – Bra.

Left Hand Twin Sisters Double IPA (USA 65 cl 99.60 kr)
En gammal favoritöl som nu tyvärr känns lite “gjord” då den både doftar och smakar lite milt och inte purfärk. Men det är en ypperligt balanserad DIPA som verkligen går ner lätt med fina smaker av halm, ljus malt och mild fruktighet. De har ändrat receptet, eller något är det.
Betyg? – OK+.

Oskar Blues Gubna Imperial IPA (USA 35.5 cl 50.9 kr)
Bland det färskaste i Gubna-väg jag provat i Sverige (burken är 3 månader gammal)! Här har vi den fräscha, lätta och härligt tropiska Gubna som den skall smaka! Fruktigheten gifter sig med mjuk maltsötma och det finns flörtiga blomstertoner. Drick till lite gott grillat.
Betyg? – Bättre.

Stone Old Guardian Barley Wine 2015 (USA 65 cl 94.90 kr)
En gammal favorit som är fullmatad med härlig kolasås, knäck och värmande humlerivighet. Humlekottar, engelsk fruktkaka, russin, lönssirap och lite krydda mot slutet. Det här kommer alltid vara så en bra Barley Wine ska smaka i min bok! Dock tycker jag inte att den blir så mycket bättre av att lagras så dricka gärna nu till en god dessert!
Betyg? – Bättre.

stone-old-guardian-extra-hoppy-2015-22oz-1288-400x400Stone Odd Old Guardian Extra Hoppy Barley Wine 2015 (USA 65 cl 94.90 kr)
En upphumlad variant på Old Guardian vilket jag också tror att den kommer att lagras riktigt intressant. Toffeesås med gröna humlekottar och en betydligt mycket mer örtig smak än den karamelliga dessertsmaken innan. Inte lika tydlig alkoholstyrka och lika värmande heller, men istället en öl som lurar dig att glatt smaska i dig den lite för fort. Såhär ska en humlig Barley Wine vara!
Betyg? – Bättre (+).

Dieu du Ciel Péché Mortel (Kanada 34.1 cl 42.90 kr)
En av mina favoritöl! Fullmatad med kaffe och vanilj, men framförallt riktigt smarrigt krämigt kaffe! En utmärkt dessertöl eller en öl du kommer att fördricka dig på. Helt klart en av de bästa ölen i sin klass! Givet köp!
Betyg? – Bäst!

Stone Imperial Russian Stout 2015 (USA 65 cl 94.90 kr)
Ännu en av mina favoriter inom stilen. En härlig Russian Imperial Stout med kallt kaffe, aska och lakritstoner föjt av lite anis, mörk choklad och viss alkohol. Inte svårdrucken, lätt att tycka om och ett givet köp varje år!
Betyg? – Bäst!

Stone Odd Imperial Russian Stout Chai Spice 2015 (USA 65 cl 94.90 kr)
Doftar och smakar jul vilket inte är så oväntat då chaikryddningen ger julsmaker av kanel, kardemumma och nejlika. Framförallt kardemumma och nejlika sticker ut och jag tänker nog låta ett par flaskor ligga tills i jul och öppna istället för en glöggen! Väldigt speciell, men gillar du chaikrydda och julsmaker – köp flera!
Betyg? – Bättre (+).

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “MankerBeer News: Ölnyheter i det exklusiva sortimentet 3 juli”

  1. Martin says:

    Jag blir så glad att se fler bra öl från Stone i julisläppet ????
    Vad gott det ska bli men ack, så dyrt!

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Om lite drygt en vecka, den tredje juli närmare bestämt, släpps nyheter i det exklusiva sortimentet. Det är en blandad kompott med allt från svagare sessions öl till tyngre Imperial Stouts. Som brukligt listas enbart sådant jag själv kan tänka mig beställa. För fullständig översikt hänvisar jag er hit. […]


Leave a Reply