Categorized | Ölrecensioner

MankerBeer firar in julen – 22-23 – Ridgeway Bad Elf och Ridgeway Insanely Bad Elf

Ni som följde oss i fjol runt den här tiden minns hur vi tog oss an ett problem med stygga nissar; vi provade då Very-, Criminally– och Seriously Bad Elf från Ridgeway för att se hur vi skulle ta oss an de små nissarna. Bland dessa var det den kraftigare, Criminally Bad Elf som jag tyckte var bäst. I år tar vi därför året och undersöker de små nissarna och provar då den mildaste i serien Bad Elf med den kraftigaste Insanely Bad Elf. Bad Elf släpps i två varianter där den vi kan beställa hem är den starkare på 6%. Gamla England möter den “Nya Världen” i en värmande golden ale som har både mer traditionell engelsk malt och en riklig mängd amerikansk Cascadehumle, vilket gör att den smakmässigt drar lite åt IPA-hållet. Därefter provar vi Insanely Bad Elf, en imperial red ale som inte spar på galenskaperna utan brassar på med 11,2% alkoholstyrka. Passar bra som dessertöl på julbordet eller nu under den kallare årstiden. 29,79 kronor per flaska kostar den genom Systembolagets beställningssortiment, och då om kolli om 24 stycken 33 cl flaskor (artikelnummer 89502) medan Bad Elf kostar 31,40 per 40 cl flaska i kollin om 12 flaskor (arikelnummer 89063).

 

Ridgeway Bad Elf 6%

 

Utseende: En väldigt klargyllene kopparfärgad vätska med ett gulvitt poröst skum med minimala bubblor som fastnar ovanpå ölet som ett stabilt lock.
Doft: En fräsch citrusaromatisk arom med tydlig pondus och syrlighet ifrån humlen. Ändå har den också en låda karamell och hackade torkade frukter.
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Fyllig öl trots att den känns rätt lätt. En riktigt skön humlebitighet som graspar tag i munnen och ger en lång bitter känsla som sitter kvar bra. Kryddigt med citrusskal och citronjuice och det sursyrliga vita innandömet från citron och sweety(grape). En bra grund i malten med lite kola gör sitt bästa för att hålla fatt på humlen. Det är också malten som bygger ölet och gör den till den brittiska strong ale det är istället för de lättare och kanske också tunnare brittiska pale alesen.

Betyg? – Bättre-. Det här gillar jag skarpt, likt Reindeer Droppings från samma bryggeri så är det humligare julöl som ändå har en värme i alkoholen med kola och karamell från malten.

 

Ridgeway Insanely Bad Elf

 

Utseende: Matt gyllene kopparfärgad vätska med litet ljust skum med minimala bubblor som lägger sig snabbt och sakta, sakta upphör tills det inte är mycket kvar.
Doft: En maltig mysig barley wine-arom full av torkade bär, honung och kladdig kola från malten. Gräs och citrus från humlen,
Smak: Lätt till medelstor munkänsla med bra kolsyra. Söta honungsringlade bär och en maltkaraktär som påminner om en barley wine från amerikanska östkusten. Äpplekaka och just lagom hetta från alkoholen, som ebbar ut i en återkommande honungssmak. Lätta frukttoner från tropiska frukter av mango, kanske lite banan och fruktpurée. En lagom markant beska låter hela tiden sitt sken lysa över fruktkolonin, bra!

Betyg? – Bättre (+). Det här är en utsökt brittisk barley wine. Frukterna ges djup och komplexitet med honung och hela tiden ligger rätt grad alkoholhetta och maltbas där och roar dig. Återigen visar Ridgeway att deras barley wines håller en hög kvalitet. Det här är en winter warmer som kommer värma utmärkt i vinter!

 

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

2 Responses to “MankerBeer firar in julen – 22-23 – Ridgeway Bad Elf och Ridgeway Insanely Bad Elf”

  1. Gonzo says:

    Köp hem Insanely & lagra……….blir magi….;-)
    Serien har en “mildare” start m Reindeers Droppings & Reindeers Revolt för de som inte klarar av något “tuffare” smaker.

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] och är alltid rätt lagom. I år fick jag ju dessutom två nya favoriter bland dem i form av Insanely Bad Elf och Reindeer Droppings. Därför är det kanske lite otippat att min nästa öl från dem skulle […]


Leave a Reply