Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Rune Lindgren / Bryggeriet Djævlebryg

MankerBeer storsatsar inför årets Stockholm Beer and Whisky Festival. Inte bara kommer vi försöka att finna nya sätt att rapportera från själva mässan utan vi kommer också att satsa på mer “inför”-material. En del i detta kommer att vara intervjuer med olika bryggare och utställare på mässan så att ni får en chans att lära känna dem lite bättre. Vi tycker att det är minst lika roligt, och viktigt, att känna till personerna bakom ölen som att prova dem. Om inte annat så kan det ge svar på varför vissa öl smaker som de gör, varifrån inspirationen kommer och vad som är på gång eller har skett.

Ett av de enskilda bryggerierna som de senaste åren har vunnit flest priser på SBWF är danska Bryggeriet Djævlebryg som står att finna hos Elixir Wine och som med sina välgjorda mörka öl har rönt stora framgångar både på mässan men också på Systembolaget. Trots sitt och sina öls namn så är det en rätt snäll samling grabbar som brygger öl som de till skillnad från många andra tycker att man ska dricka så färskt som möjligt, även de mörkare ölen. Vi tog och snackade lite med ölutvecklaren Rune Lindgren för att se hur tankarna går såhär inför mässan och för framtiden.

 

MB: Hur skulle du kort beskriva bryggeriet och era öl för de som ännu inte har haft möjligheten att prova era öl?

RL: Bryggeriet Djævlebrygs mål er uforbeholden nydelse. For os er den overordnede parameter “balance”. I alle mine opskrifter tilstræber jeg at skabe stor smag (indenfor stilens rammer, naturligvis) og kompleksitet, uden at lade enkelte smagsindtryk stikke ud. Djævlebrygs øl er derfor sjældent ekstreme – til gengæld er de ekstremt velsmagende!

 

MB: För många bryggerier är det ljusa, gärna humlade, öl som det bryggs mest av, ni har gjort lite tvärtom och de flesta av era öl är tyngre och mörkare. Vad är tanken bakom de öl ni gör?

RL: Kort sagt: Jeg er meget glad for sorte øl, og da jeg laver vores opskrifter, har der derfor været en del sorte imellem. Men vi har indtil videre sendt 12 forskellige øl på markedet, og “kun” 4 af dem (33%) er portere/stouts. Derudover er der Dark Beast, en sort IPA, der i øvrigt er min personlige favorit; især i de lidt lunere måneder. Men vi har altså både en pale ale på 4.5% (Eklipse), en anti-juleøl på 5% (Hjul & Stejle) samt en lys, syrlig røgøl på 6% (Mareridt) i sortimentet, så helt sort ser det altså ikke ud. Jeg vil tro at mange antager at Djævlebrygs øl er både sorte, stærke og måske en smule farlige, ganske simpelt fordi bryggeriet hedder hvad det gør.

 

MB: Det har gått väldigt bra för er på tidigare mässor med flertalet medaljer och stort intresse. Hur ser intresset för er ut i Danmark?

RL: Jo tak, vi sætter stor pris på den svenske entusiasme, og ikke mindst vores importør Benny (Elixir Wine); det var jo sådan set ham, der fik den bold til at rulle. Vi har desværre ikke gjort så meget ud af det danske marked den sidste tid. Det skyldes ganske simpelt, at vi kun har den tid vi har (ingen af os lever af bryggeriet). Det meste af vores salg ligger faktisk i USA, Sverige og Finland. Så sent som juni i år var vi en tur i USA for at promovere Djævlebryg, og det var en særdeles god oplevelse. Faktisk kan jeg afsløre, at vi får brygget næste batch af vores anti-juleøl (Hjul & Stejle) i Massachusetts!

 

MB: Om ni skulle göra en typisk Djaevlebrygmiddag med ett par av era öl till ett par maträtter – hur skulle den se ut då?

RL: Uha. Jeg må med skam erkende, at jeg faktisk ikke har dyrket mad og øl-delen nok. Men vores tørverøgede porter Son of Nekron er rigtig god at braissere svinkæber i, og kan med fordel drikkes hertil også. Pride of Nekron eller Gudeløs (begge imperial stouts) spiller efter min mening godt med en kraftig, svampet og ikke for sød chokoladekage. Mareridt er god til lettere grillmad (kylling eller svin) – det er Eklipse for øvrigt også. Slutter mad middagen af med en fyldig skimmelost, kan man med fordel tage et glas Old Mephisto (barleywine) til.

 

MB: Tidigare år har ni haft med äldre lagringar av era mörkare, kraftigare öl – Vad av det ni har med till SBWF i år får man bara inte missa?

RL: Vi er ved at have tømt lageret for gamle sager, men jeg håber på at vi har et fad 5 år gammel Old Mephisto med. Måske kan vi også finde en håndfuld 4-5 år gamle Son of Nekron. Generelt er jeg faktisk ikke særligt glad for gamle øl, da det efter min mening er de færreste øltyper, der bliver bedre med alderen. Barleywine og visse imperial stouts kan til tider vinde noget ved lagring, men som udgangspunkt gælder følgende tommelfingerregel: Lagrer du en håndfuld forskellige øl(typer), vil de som tiden går smage mere og mere ens, ganske simpelt fordi de undergår de samme processer (primært oxidation). Jeg drikker de fleste af mine øl så friske som muligt.

 

MB: Sist då, vad ser ni fram mest emot med SBWF?

RL: Jeg ser frem til 6 dage med god stemning, ømme fødder og masser af samtaler om … øl. Det er jo trods alt hvad det handler om! Vi står på Elixir Wines store fællesstand, og det i sig selv er turen værd; der bliver fortalt mange røverhistorier bag baren, skulle jeg hilse og sige. Og så er det herligt at se Stockholm, der jo er en både spændende og smuk by.

Vi tackar Rune för att han tog sig tid att prata med oss och ser fram emot att få prova lite spännande danskt från ett av de riktigt omtyckta bryggerierna på de senaste årens mässor. På årets mäsa har dem bland annat en 4 år gammal Old Mephisto 2008, Hjul & Stejle och den spännande mörka IPA’n Dark Beast.

 

Tidigare inlägg i Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012:

Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Marianne Wallberg / Mässgeneral
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Shane Welch / Sixpoint Craft Ales

Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Thomas Hoelgaard / Xbeeriment
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Slotte / Slottskällan
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Richard Burhouse/ Magic Rock Brewing
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Henok Fentie / Omnipollo
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Kristian Strunge / Stronzo
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Jessica Heidrich / S:t Eriks
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Mike Murphy / Lervig Aktiebryggeri
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Mikkel Borg Bjergsö / Mikkeller
MankerBeer TV – Inför SBWF 2012 – Teaser 2012, vad är på väg?
Vinn biljetter till SBWF med de officiella Ölguiderna på MankerBeer
MankerBeer TV – Inför SBWF 2012 – The 2012 SBWF Boyband
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Jeffrey Brown / South Plains Brewing Co
Inför SBWF 2012 – Vilka vann biljetter?

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

5 Responses to “Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Rune Lindgren / Bryggeriet Djævlebryg”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Marianne Wallberg / Mässgeneral Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Shane Welch / Sixpoint Craft Ales Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Thomas Hoelgaard / Xbeeriment Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Slotte / Slottskällan Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Richard Burhouse/ Magic Rock Brewing Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Henok Fentie / Omnipollo Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Kristian Strunge / Stronzo Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Jessica Heidrich / S:t Eriks Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Mike Murphy / Lervig Aktiebryggeri Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Mikkel Borg Bjergsö / Mikkeller MankerBeer TV – Inför SBWF 2012 – Teaser 2012, vad är på väg? Vinn biljetter till SBWF med de officiella Ölguiderna på MankerBeer MankerBeer TV – Inför SBWF 2012 – The 2012 SBWF Boyband M anker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Jeffrey Brown / South Plains Brewing Co Inför SBWF 2012 – Vilka vann biljetter? Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Rune Lindgren / Bryggeriet Djævlebryg […]

  2. […] Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Marianne Wallberg / Mässgeneral Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Shane Welch / Sixpoint Craft Ales Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Thomas Hoelgaard / Xbeeriment Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Slotte / Slottskällan Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Richard Burhouse/ Magic Rock Brewing Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Henok Fentie / Omnipollo Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Kristian Strunge / Stronzo Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Jessica Heidrich / S:t Eriks Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Mike Murphy / Lervig Aktiebryggeri Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Mikkel Borg Bjergsö / Mikkeller MankerBeer TV – Inför SBWF 2012 – Teaser 2012, vad är på väg? Vinn biljetter till SBWF med de officiella Ölguiderna på MankerBeer MankerBeer TV – Inför SBWF 2012 – The 2012 SBWF Boyband Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Jeffrey Brown / South Plains Brewing Co Inför SBWF 2012 – Vilka vann biljetter? Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Rune Lindgren / Bryggeriet Djævlebryg […]

  3. […] SBWF 2012 – Jeffrey Brown / South Plains Brewing Co Inför SBWF 2012 – Vilka vann biljetter? Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Rune Lindgren / Bryggeriet Djævlebryg Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Kees Bubberman / Brouwerij Emelisse Inför SBWF 2012 – […]

  4. […] SBWF 2012 – Jeffrey Brown / South Plains Brewing Co Inför SBWF 2012 – Vilka vann biljetter? Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Rune Lindgren / Bryggeriet Djævlebryg Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Kees Bubberman / Brouwerij Emelisse Inför SBWF 2012 – […]

  5. […] SBWF 2012 – Jeffrey Brown / South Plains Brewing Co Inför SBWF 2012 – Vilka vann biljetter? Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Rune Lindgren / Bryggeriet Djævlebryg Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Kees Bubberman / Brouwerij Emelisse Inför SBWF 2012 – […]


Leave a Reply