Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Stefan Gustavsson / Mohawk Brewing Company

MankerBeer storsatsar inför årets Stockholm Beer and Whisky Festival. Inte bara kommer vi försöka att finna nya sätt att rapportera från själva mässan utan vi kommer också att satsa på mer “inför”-material. En del i detta kommer att vara intervjuer med olika bryggare och utställare på mässan så att ni får en chans att lära känna dem lite bättre. Vi tycker att det är minst lika roligt, och viktigt, att känna till personerna bakom ölen som att prova dem. Om inte annat så kan det ge svar på varför vissa öl smaker som de gör, varifrån inspirationen kommer och vad som är på gång eller har skett.

I år är det på ett sätt premiär för en ny utställare då Stefan Mohawk Gustavsson i år byter från Wicked Wines mer generella monter till en helt egen. Med fler egna produkter och fler som dessutom är fasta i produktion så är det ett naturligt och väldigt kul steg. Stefan är också högaktuell då han nu införskaffat en liten provanläggning som han siktar på att ha igång snart och vilken säkert kan innebära mer spännande saker för framtiden. Såklart ville vi veta mer om detta och bad den åter nyblivna fadern (stort grattis) att svara på lite frågor inför mässan. Stefan kommer också att hålla master classes den 29/9 och 5/10 vilka rekommenderas för er som vill veta mer om vem Stefan är och hur hans öl är.

 

MB: Du har nyligen införskaffat ett eget bryggeri, i fjol när vi sågs på SBWF var det en av dina önskningar för framtiden. Hur känns det nu?

SG: Skönt att det äntligen blir av. Det har varit på gång under väldigt lång tid, men det har tagit tid innan bitarna fallit på plats. Alla detaljer är inte klara ännu, men vi har fått tag på en mindre anläggning som skall monteras i en lokal i Göteborg. Målsättningen är att testköra anläggningen före årets slut. Just nu håller vi på att flytta runt delar av utrustningen för att se vilken layout som blir bäst. Sedan skall lokalen iordningställas innan vi kan börja montera ihop allting.

Utrustningen kommer från en påkostad satsning på restaurangbryggeri med nattklubb från södra Tyskland, som efter mycket klagomål från grannarna till slut övergavs och har stått oanvänd en längre tid. Bryggmästaren hade själv för avsikt att köpa utrustningen och starta eget, men han kunde inte ordna finansieringen. Därför är allting väl omhändertaget och praktiskt taget i skick som nytt. Det passar perfekt i den lokal vi hittat och vi kommer ha möjlighet att ta emot gäster för provningar, visningar och kanske även specialbryggningar. Eventuellt kan det bli frågan om utskänkning till allmänheten, men det är inte prioriterat just nu.

Vi kommer initialt att ha en kapacitet på 150 000 liter per år, men hoppas kunna bygga ut till minst 420 000 liter. Vi kommer även fortsättningsvis att producera öl hos andra bryggerier.

 

MB:Under året har flertalet nya Mohawköl (Unfiltered Lager, Philthy Phils, Sorbon X m.fl) släppts och under höst/vinter kommer än fler – vad mer har vi att se fram emot?

SG: Redan i januari kändes det som att 2012 skulle bli ett stort år för Mohawk. Vi har trappat upp produktionen i Belgien och har nu två tankar till vårt förfogande som vi försöker hålla fyllda hela tiden. Först ut bland nyheterna var ölet till Texas Longhorn; Philthy Phils Pale Ale. Sedan kom ett steg i vår serie IPA med udda maltsorter genom Oat IPA. Vi hoppas kunna utveckla den serien med fler varianter.

Mohawk har ju blivit känd främst för välhumlade starka ale i amerikansk stil. Men som hembryggare gjorde jag även traditionella europeiska öltyper, och vi har ju gjort bland annat Respirator Doublebock i Belgien. Den gör sig helt säkert bättre med tysk utrustning och råvaror. Men när vi nu brygger i Belgien så är ju steget inte långt till att göra egen öl av den typen.

För att stanna kvar vid lagerölen, så fick ju Slottskällansversionen av Unfiltered Lager ett gott mottagande. Nyligen lanserades en Unfiltered-version av en Oktoberfestöl, med betoning på humlen över malten. Jag håller på att utveckla fler varianter av ofiltrerad lager enligt samma koncept.
Till jul kommer två varianter av mörk alkoholstark öl. En Imperial Stout gjord på Slottskällan kallad Whiteout, och Blizzard Imperial Porter som denna gången bryggs av De Proef.

Men innan dess är det ju ölfestival, och vi har gjort en specialbrygd av lite tyngre karaktär som kommer presenteras på mässan. Jag vill inte avslöja för mycket, men kan säga att den inte är bryggd efter någon typdefinition, och att den just nu är på väg hem från Belgien där den gottat sig i trätunnor ett tag.

 

MB: Det sker mycket inom en svenska ölscenen med fler små uppstickare som vågar satsa och lyckas och du och andra har verkligen visat att det går att börja som fantombryggare för att sedan bli mer etableras. Hur är egentligen nivån och statusen på svensk öl?

SG: Varierande. Det märks att mikrobryggt öl har blivit rumsrent, ja rent av trendigt. Framförallt är det väl yngre män som driver utvecklingen genom att skicka öl till varandra mellan kontinenter, men deras brinnande intresse har spridit sig vidare. Sverige har flera internationellt erkända bryggerier, och det startas nya i en rasande takt. Jag tror däremot att väldigt många har lite höga förhoppningar om att stå och röra i grytorna och servera sina alster till en lokal publik. Det kommer gå bra i början, men så småningom måste man visa att man kan leverera kvalitetsprodukter av jämn kvalitet. Och jag tror inte alla förstår att 80% av jobbet på ett bryggeri är att tvätta, städa och diska utrustning och lokaler. Det är inget glamoröst jobb, och det kräver ständig passning för att ölen skall bli bra.

 

MB: Bland dina öl, vilken eller vilka är du mest stolt över och varför?

SG: Jag är väldigt stolt över varje ny produkt. Ofta är det ju recept som jag burit runt i tanken en längre tid, och ofta bryggt flera gånger för att hitta rätt balans. Jag vill ju att kunderna skall känna samma sak; att dom blir glada av att hitta en ny smakupplevelse. En aha-känsla när dom upptäcker hur öl kan smaka på ett sätt dom inte förväntat sig. En av mina starkaste drivkrafter är att visa att vi inte behöver skicka öl över halva jordklotet utan att vi kan göra lika bra öl i Sverige.

Om jag skall lyfta fram en speciell produkt måste det bli Extra IPA. Det var en av de första produkterna jag utvecklade när jag började, och den som har mest attityd hittills.

 

MB: Sista frågan då, vad ser du fram mest emot med årets SBWF?

SG: Att servera öl i en egen monter! Vi kommer ha vår egen öl på fat, och dessutom kommer vi presentera vår egenbryggda öl för första gången för allmänheten. Tidigare har bara mina vänner fått prova den öl som Systembolaget har ratat, men nu har vi skaffat en Braumeister och jag har bryggt större volymer så vi har fått litet överskott på öl som vi kommer servera. Mohawk Small Batch series kommer bara finnas i ett eller två fat. När det är slut så är det slut, och nästa gång kommer det bryggas efter annat recept.
Dessutom har vi ju släppet av vår första ekfatslagrade specialare som är oerhört spännande. Det är alltså inte en fatlagrad
version av ett tidigare öl, utan en helt ny produkt. Den kommer direkt från Belgien till festivalen, och det är ju lite nervöst att inte ha kunnat följa utvecklingen under produktionen. Dessutom kommer fler varianter av India Pale Ales. Det är en ölstil som är kul att jobba med då det finns så många möjligheter att variera sig.

 

Tidigare inlägg i Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012:

Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Marianne Wallberg / Mässgeneral
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Shane Welch / Sixpoint Craft Ales

Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Thomas Hoelgaard / Xbeeriment
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Slotte / Slottskällan
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Richard Burhouse/ Magic Rock Brewing
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Sören Wagner / Croocked Moon
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Anders Olsson / Eskilstuna Ölkultur
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Tomas Danko / Vice Huvuddomare
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Henok Fentie / Omnipollo
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Kristian Strunge / Stronzo
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Jessica Heidrich / S:t Eriks
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Mike Murphy / Lervig Aktiebryggeri
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Mikkel Borg Bjergsö / Mikkeller
MankerBeer TV – Inför SBWF 2012 – Teaser 2012, vad är på väg?
Vinn biljetter till SBWF med de officiella Ölguiderna på MankerBeer
MankerBeer TV – Inför SBWF 2012 – The 2012 SBWF Boyband
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Jeffrey Brown / South Plains Brewing Co
Inför SBWF 2012 – Vilka vann biljetter?
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Rune Lindgren / Bryggeriet Djævlebryg
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Kees Bubberman / Brouwerij Emelisse
Inför SBWF 2012 – Vinn plats på en exklusiv provning med BrewDog & Boulevard Brewing
Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Andrew Baker / Summer Wine
M2s Corner – Inför SBWF 2012 – M2s “Must Haves” och “Nyfiken På”-listor

Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.


Magnus "Manker" Björnstjerna

Grundare och skribent på MankerBeer.com. Från ett fokus på allt vad USA har att erbjuda och med en kärlek till gedigen amerikansk mat, bra bourbon och framförallt all landets fantastiska öl har Manker nu börjat förstå storheten i belgisk öl.

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube

3 Responses to “Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Stefan Gustavsson / Mohawk Brewing Company”

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] – Andrew Baker / Summer Wine Vilka får möta James Watt och Bob Sullivan på SBWF-provningen? Manker Beer Meets – Inför SBWF 2012 – Stefan Gustavsson / Mohawk Brewing Company M2s Corner – Inför SBWF 2012 – M2s “Must Haves” och “Nyfiken […]


Leave a Reply